Bagaimana Menghasilkan Landing Page Facebook Yang Efektif

Anda ada “Likes” di Facebook Page anda? Anda ada trafik yang dijana dengan iklan News Feed? Ia tak bermakna jika anda tiada matlamat akhir dalam fikiran anda. Untuk menukar trafik Facebook menjadi sales, setiap perniagaan kini tool pemasaran yang dipanggil Facebook Landing Pages atau laman pendaratan Facebook. Bukan airport ye :). Apa kebenda tu?

Facebook landing page adalah webpage yang berdiri sendiri sendiri atau standalone yang ditarik keluar dari navigasi laman webutama anda. Ia dibuat dengan satu matlamat – untuk menarik pengguna Facebook mengikut arahan atau Call to action – beli, sign up atau download.

Ia memang sengaja dibuat dengan elemen yang meyakinkan seperti CTA, sesuatu yang memberi faedah seperti download ebook percuma dan tajuk yang menarik perhatian. Ia satu laman pendaratan yang dibuat dengan satu tab di dalam Facebook. Laman ini lebih efisien dalam menukar pelawat anda untuk ambil tindakan membeli atau arahan-arahan lain dari mana-mana laman web lain sebab semua orang suka benda yang simple. Tak payah nak buka 2-3 window lagi. Saya pun kadangkala begitu juga 🙂 Tapi kena ingat. Ia bukan semudah yang disangka untuk tukar pelawat anda jadi jualan. Landing page anda juga perlu digunakan dengan cara yang betul. Memandu semua trafik Facebook anda untuk hanya satu halaman tidak akan berfungsi.

Dalam usaha untuk melaksanakan untuk potensi sepenuhnya, halaman arahan anda perlu disesuaikan agar ia menjadi sebahagian dari kempen yang anda rancang. Ini bermakna setiap promosi yang anda jalankan memerlukan halaman sendiri. Jadi landing page Facebook ni lebih kepada menarik trafik ke laman kempen anda. Ia lebih menarik dari hanya posting di newsfeed saja.

Berikut adalah cara untuk mewujudkan satu untuk kempen Facebook anda yang seterusnya, dan bagaimana untuk mengoptimumkan penggunaannya.

Landing Page FACEBOOK Yang Efektif

Setiap halaman pendaratan Facebook, tanpa mengira apa kempen pun, harus mempunyai unsur-unsur berikut:
1. Tiada Links Outbound di Navigation, Body atau Footer
Tanpa pautan dalam menu navigasi, body atau footer halaman anda, pengunjung anda tidak akan dapat melepaskan diri dengan mudah sebelum mereka ditukar menjadi prospek. Mereka akan terus memberi tumpuan kepada klik CTA anda dan bukannya pautan ke “About Us” anda. Jadi ia mesti sepenuhnya fokus pada CTA tanpa tab yang lain.

“Tetapi bagaimana jika mereka ingin mengetahui lebih lanjut tentang perniagaan saya?”

Jika ia direka dengan betul, prospek takkan meninggalkan landing page anda untuk tau lebih lanjut tentang bisnes anda. Ia seharusnya ada bayangan yang cukup untuk mengekalkan komunikasi antara anda dan prospek tentang siapa anda dan apa offer yang bernilai untuk mereka rebut.

Jika benar mereka nak tau tentang bisnes anda mereka boleh saja pergi ke laman web utama anda untuk tau tentang bisnes anda selepas mereka menilai tawaran anda. jadi tiada langsung info atau kaitan tentang laman web utama anda sebab anda nak mereka fokus pada butang CTA yang anda beri.

Ambil contoh landing page Nutella ni.

2. Headline Yang Berasaskan Manfaat

Untuk keluarkan manfaat daripada tawaran anda tak semudah yang disangka. Sebab itu ramai gunakan khidmat copywriter profesional untuk lakukannya.

Namun tak perlu bertahun pun nak belajar kenapa pelawat anda patut claim ebook, free trial offer atau produk anda. Anda kena ingat satu ni: prospek anda harus menjawap pada soalan ni “Apa yang aku boleh dapat?” sebaik saja mereka sampai ke landing page anda. Fokus terus. Terus beritahu dalam tajuk utama landing page. Pastikan ia jelas dan apa manfaat yang mereka boleh dapat.

Sebagai contoh, adakah anda menawarkan pengunjung anda sebuah ebook tentang bagaimana untuk mempelajari teknik-teknik penulisan iklan pakar? Atau adakah anda menawarkan mereka sumber dari mana mereka boleh mempelajari rahsia penulisan yang pakar-pakar gunakan untuk menjual lebih banyak produk?

Kebanyakan profesional tidak mahu mempelajari teknik-teknik penulisan iklan, tetapi mereka mahu belajar bagaimana untuk menulis untuk menjual lebih banyak produk mereka. Dalam ertikata lain mereka lebih suka tulis ayat jualan berbanding iklan atau tawaran kerana ayat jualan akan selalu berbentuk hard sell.

3. Mempunyai Mesej Yang Sepadan
Bila pengguna facebook klik iklan anda mereka patut tau mereka berada di kempen yang sama dan tempat yang sepatutnya. Sebab itu iklan yang dipaparkan harus sama dengan landing page utama anda, seperti design dan warna yang sama. Ia dikenali sebagai “message match” dan ia sangat membantu untuk mengekalkan “trust” dikalangan pelawat anda.

Semua dari tajuk halaman anda kepada warna-warna perlu sepadan iklan yang dirujuk. Ambil contoh iklan halaman Salesforce ini dan halaman pendaratan mereka yang sepadan.

Dan di sini adalah pendaratan pengguna ketika mereka klik:

Perhatikan bagaimana tajuk iklan yang sepadan dengan tajuk halaman pendaratan tepat serta warna-warna dan imej adalah sama.

Persamaan meyakinkan pengunjung anda bahawa mereka berada di tempat yang betul. Tanpanya prospek anda akan berasa keliru dan paling teruk, rasa ditipu.

4. Ayat Ringkasan Yang Merumuskan Manfaat Melebihi Ciri-ciri

Ingat untuk mendahulukan prospek anda sewaktu anda menulis konten. Mereka bukan baca nak berseronok. Mereka sibuk. Mereka akan menilai terus apa tawaran yang anda ingin berikan.

Jangan meleret atau buat ayat berbunga-bunga sangat. Menulis seperti anda bercakap. Gunakan point bullet dengan cepat mengenai faedah tawaran anda dan asingkan ayat ayat menjadi bahagian-bahagian kecil supaya mudah dibaca. Jadikan ia mudah bagi pengunjung anda untuk meneliti kandungan anda kerana itulah  kemungkinan besar mereka akan lakukan.

Perhatikan bagaimana bullet point pada halaman arahan Digital Marketer ini menarik pengunjung untuk ditukar menjadi prospek dengan menekankan manfaat yang sangat khusus untuk memuat turun template iklan Facebook syarikat.

5. Engaging Visuals
Imej dan video memang amat membantu dalam meningkatkan engagement terutama jika laman anda banyak info, nanti boring pulak kalau takde visual.

Infografik dan video penerangan amat membantu jika banyak info yang anda nak sampaikan. janganlah bagi mereka baca lama-lama. kesian…ingat ini landing page bukan sales page. Pastikan ia simple and nice.

6. Social Proof

Kalau kita nampak ramai orang beratur di restoran mesti kita terus ingat “wah, mesti best kedai ni.” Kalau kawan kita cerita satu filem ni best, kita mesti nak tengok kan? Ini lah yang kita panggil “Social Proof”.

Testimoni dari pelanggan yang berpuashati memang banyak membantu. Pelawat akan nampak berbaloi kalau mereka follow bisnes anda atau convert CTA anda.

Dengan memaparkan logo syarikat terkenal atau nama besar yang bekerja sama dengan anda, anda boleh meningkatkan kuasa CTA anda untuk menukar pelawat kepada prospek.

88% pelawat percaya kepada online review sebab itulah ia sangat penting utuk meningkatkan kepercayaan. Seebelum anda boleh suruh mereka lakukan CTA yang anda beri, beri harus percaya pada anda dan bisnes anda dahulu.

7. Button Call-To-Tindakan menarik perhatian
panggilan untuk tindakan anda (CTA) adalah elemen yang paling penting pada halaman pendaratan anda. Tanpanya pengunjung anda benar-benar tidak boleh convert. ia bukan sekadar letak buatang yang bertulis “hantar” je. Kena beri sesuatu yang menarik perhatian atau meningkatkan rasa ingin tahu mereka seperti “Tekan Butang Ini Untuk Dapatkan Ebook PERCUMA”

Ini pautan untuk menghasilkn landing page yang anda boleh cuba:

  1. Shortstack
  2. Tabsite
  3. Pagemodo
  4. Heyo
  5. Woobox
  6. Instapage
  7. CPLander (hasil tempatan)

Kebanyakannya boleh dicuba PERCUMA sehingga 30 hari dan sangat mudah digunakan. Selamat mencuba 🙂

*artikel ini dikongsikan dari blog MasyookMedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *